serbian english       

Regionalna privredna komora Kragujevac obuhvata preduzeća sa teritorije dva okruga: Šumadijskog i Pomoravskog. Pored gradova Kragujevca i Jagodine, na ovom području se nalazi 11 opština: Aranđelovac, Topola, Batočina, Rača, Knić, Lapovo, Paraćin, Ćuprija, Svilajnac, Despotovac i Rekovac. Područje Šumadijskog i Pomoravskog okruga se nalazi u centralnom delu Republike Srbije i pokriva 5.000 m2 ili 5,6 % ukupne površine Republike. Grad Kragujevac je prema prostornom planu Srbije makroregionalni centar, udaljen 120 km od Beograda, a većina opština nalazi se u zahvatu Autoputa Beograd - Niš.
U 365 naseljenih mesta Šumadijskog i Pomoravskog okruga naseljeno je 530.000 stanovnika, odčega 60% u gradovima.
Grad Kragujevac, je u periodu od 1818 do 1841. godine bio prestanica Srbije. Ovde su nastale prve institucije od izuzetnog značaja za razvoj srpske države kao što su prvi licej, zatim pozorište, apoteka... Osnivanjem Topolivnice 1853.godine postavljeni su temelji razvoja industrije Srbije. Pored toga što je privredni centar, Kragujevac je i univerzitetski centar sa 12 fakulteta i dva instituta i jedan od značajnih kulturnih centara u Republici.
U privredi Šumadijskog i Pomoravskog okruga posluje oko 4.600 preduzeća u svim oblicima svojine, kao i oko 15.000 radnji. Posrnatrano po delatnostima, najveći broj preduzeća je u oblasti trgovine i industrije.
Privreda ovog područja raspolaže značajnim kapacitetima za proizvodnju automobila, lovačkog i sportskog oružja, kablova, kablovskog spojnog pribora, alata, mašina, uglja, nemetala, stakla, šamota, cementa, građevinskog materijala, nameštaja, prehrambenih proizvoda, mineralne vode i bezalkoholnih pića, alkoholnih pića, kao i kapaciteta u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje.

agencija
sajam
ponuda traznja
wbasi
biztv
biztv
specit