serbian english      facebook LinkedIn
 

FINANSIJSKI PODSTICAJI

Glavni vid finansijskih podsticaja odvija se preko AOFI - Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza kroz finansiranje izvoznih poslova (kratkoročno finansiranje i faktoring), osiguranje izvoza (osiguranje od komercijalnih i nekomercijalnih rizika) i izdavanje garancija (svi tipovi garancija u kojima kupac traži neku vrstu osiguranja koja će pokrivati izvršenje posla od strane izvoznika).
Informacija AOFI

CARINSKI PODSTICAJI

POJEDNOSTAVLJENI CARINSKI POSTUPCI


Uprava carina primenjuje pojednostavljene carinske postupke, koji omogućavaju carinjene robe za 30 minuta, čime se štedi vreme i smanjuju razni troškovi u odnosu na redovni postupak. Ovi poslovi su omogućeni uredbama o pojednostavljenom izvoznom i uvoznom postupku, koji se obavlja u prostorijama privrednog subjekta.

Da bi privredni subjekat dobio dozvolu da posluje u režimu pojednostavljenog carinskog postupka, carina vrši kontrolu 60 dana da li ispunjava sve uslove. Pojednostavljeni izvozni postupak u prostoru pošiljaoca, pojednostavljeni uvozni postupak u prostoru primaoca i pojednostavljeni carinski postupak na osnovu fakture moguće je obavljati i van radnog vremena carinarnica, u dane vikenda i državnih praznika, uz prethodnu blagovremenu najavu nadležnoj carinarnici.

POJEDNOSTAVLJENI IZVOZNI POSTUPAK
 
POJEDNOSTAVLJENI UVOZNI POSTUPAK
 
POJEDNOSTAVLJENI CARINSKI POSTUPAK NA OSNOVU FAKTURE
 
OVLAŠĆENI IZVOZNIK
 
 


CARINSKE POVLASTICE

UVOZ OPREME KOJA PREDSTAVLJA ULOG STRANOG ULAGAČA